|
"Buena Vista är vår rättvisemärkta och ekologiska bryggblandning. Ursprungen kan skifta beroende på årstid och vlika kaffen som är tillgängliga.
Vi strävar efter att blandningen till sin karaktär skall vara rund med mjuk koncentrerad syrlighet och ha en fin balans. Centralamerikanskt kaffe är bas - Costa Rica och/eller Guatemala - som vi kryddar med kaffe från Etiopien, Peru och Sumatra. Allt kaffe i blandningen är både rättvisemärkt och ekologiskt certifierat." |
|
|
|
Hos oss kan du bland annat välja på:
Espresso
En espresso består av 1 fluid ounce (29,573 ml) av kaffe. Den får man genom att låta 90-95 grader varmt vatten vid 120-140 psi (8,4-9,8 bar) tryck passera genom 7-8 g kaffe i 25-30 sekunder.
Ristretto
En något mindre espresso där man justerar kvarnen att ge lite finare malning för att lämna mindre volym, ungefär 3/4 fluid ounce (22,31 ml) på 25-30 sek.
Lungo
En "lång espresso", man justerar kvarnen så att den lämnar en grövre malning vilket resulterar i en större volym inom de 25-30 sek som extraktionen varar. Serveringsstorleken skall vara mellan 2-3 fluid ounce (6-9 cl).
Americano
En espresso som man toppar upp med ca 5 fluid ounce (15 cl) varmt vatten. Det finns även en variant som heter A Cafe Crema, då justerar man kvarnen att lämna en mycket grov malning som ger 4-5 fluid ounce (12-15 cl) kaffe på 25-30 sek.
Capuccino
Består av en grund espresso, 1 fluid ounce (3 cl) ångad mjölk och 1 fluid ounce (3 cl) mjölkskum. När man skummar mjölken får man något som kallas microfoam. Mjölken blir krämig och består av många små luftbubblor. När man använder sig av en fint skummad mjölk såslår man den bara rakt i och den kommer att skikta sig själv till rätt propotioner.
Latte
Den finns egentligen i två varianter. Original är det 1 fluid ounce espresso och 2 fluid ounce mjölk som ångas, men i Sverige är det vanligast att man får 2 fluid ounce espresso och 5-6 fluid ounce ångad mjölk.
Doppio
Dubbel espresso och innehåller 2 fluid ounce av kaffe (nästan 6 cl). Man använder sig av 14-16 g kaffe som pressas på samma tryck (120-140 psi). Vattentemperatur (90-95 grader) och tid (25-30 sek) som espresso.
Macchiato
En espresso som är fläckad med skummad mjölk. Macchiato betyder märkt på Italienska.
Tillbaka till menyn... |
|